ad728x90
SPORT FESTIVALS

Николай Хаджиев пред ЛФЛ - Русия: В CFL 2018 ще участваме с един отбор, догодина - с три

от ###

Представяме Ви пълен превод на интервюто на г-н Хаджиев пред lfl.ru

Континентална футболна лига (Continental Football League - CFL) 2018 ще е първото издание на турнира, в което ще вземе участие български отбор. Защо през миналата година нямаше участник от България, кой ще отпътува за Москва сега и за това какъв мащабен проект е планиран за в бъдеще - на тези въпроси ни отговаря регионалният мениджър на Българската асоциация по мини футбол Николай Хаджиев.

- За първи път български отбор ще участва в CFL. Разкажете ни как научихте за турнира?

- Да, наистина ще има за първи път отбор от България! Още през 2017 г. имахме желание да вземем участие, но разбрахме прекалено късно за CFL. Тази година започнахме подготовка отрано и всичко се получи. Иначе научих за CFL от Facebook.

- Как протече процесът по създаването на Вашата регионална организация и какво представлява тя сама по себе си?

- Моята организация се казва Хаджиев Спорт Мениджмънт и е основана през 2014 г. Занимаваме се с организиране на мини футбол и други разновидности на футбола: 8х8, 7х7, 6х6, футзал и 3х3. За нас е от значение в кой от видовете ще вземем участие при международни турнири. Относно CFL на нас ни се понрави всичко - организацията, отборите и самия турнир. Ние решихме да вземем участие и съставихме проект за реализирането му. За целта беше намерен спонсор в лицето на СОД DSC, а сега набираме състав за тренировки и участие в турнира. Ние имаме желание да развиваме този спорт в България и още догодина е много вероятно от България да участват три отбора!

- Доколкото знаем, в България ще бъде проведен специален квалификационен турнир за участие в CFL 2018?

- Да, това беше първоначалната идея! На среща с отборите обаче взехме решение, че е по-добре да направим сборен отбор за участие в CFL 2018. Причините са краткият период за подготовка на пътуването и продължителната процедура по издаване на визи за български граждани. След участието ни в турнира ще започнем национален шампионат още през тази година. Той ще стартира на 20 май и от него ще бъде определен българският представител на CFL 2019.

- Колко тима ще вземат участие, какви ще бъдат продължителността и схемата на турнира?

- Проектът ни включва първоначално три града - Варна, Пловдив и София. Ние сме отворени към включване на другите ни регионални мениджъри, ако са готови да развиват футбол 8х8. Шампионатът ще се провежда в два полусезона. Шампионите на всеки град ще се съберат на финален турнир през януари, който ще определи участника на CFL 2019. Въз основа на финалния турнир ние ще се постараем да създадем отбор, съставен от най-добре представилите се играчи, които да тренират заедно и да вземат също участие в CFL 2019. Това означава, че България ще бъде представена от два отбора - шампионът и сборен отбор.

- А кой ще представи България на CFL 2018?

- В CFL 2018 участие ще вземе сборен отбор от град Варна, като засега не сме избрали име на тима.

- Ще бъде ли това отбор по футбол 8х8?

- Да.

- Наблюдавахте ли срещите от CFL 2017? Как Ви се струва нивото на турнира? На какво би могъл да разчита варненският представител?

- Имах възможността да гледам повечето от срещите в CFL 2017. Считам, че турнирът се провежда на много високо ниво и участниците в него стават по-силни с всеки следващ мач. Ние пристигаме на CFL 2018 с ясната идея да се представим достойно. Участието ни в турнира само по себе си е стъпка напред към нашия голям проект, чиято главна цел е развитието на спорта! Резултатите ще дойдат само тогава, когато работим правилно. А участието в CFL 2018 е огромна чест за нас!

- И все пак - каква ще бъде основната цел на тима в турнира?

- Ние постигнахме вече главната си цел - ще вземем участие в CFL. Пред нас тепърва стои предизвикателството да постигнем първа победа на терена и впоследствие да продължим колкото се може по-напред в турнира.

- Какво очаквате лично Вие от пътуването Ви?

- Нашата делегация ще се състои от 12-15 човека, аз като представител и един журналист от България. На 8 май летим от Варна за Ларнака, а оттам се прекачваме за Москва. Надяваме се, че ще се успеем да се насладим на празничната атмосфера в Москва, а също така и на много приятни футболни моменти.

- Налице ли са идеи за съвместни проекти с ръководството на CFL с изключение на българския национален отбор?

- Аз Ви намекнах в един от предходните отговори, че това е нашата следваща цел. Ще създадем и национален отбор, а на среща с ръководството на CFL ще представим наш проект за развитието на футбола 8х8 в България. Ако проектът им допадне, то националният ни отбор също ще пристигне в Москва догодина.

Видео: